OFFICIEEL RIVM GEVALIDEERD

De testen die wij gebruiken zijn door het RIVM gevalideerd

REISCERTIFICAAT

Ons reiscertificaat is wereldwijd erkend voor internationale reizen. Dit geldt voor een PCR-test in en sommige gevallen voor een antigeen sneltest

SAME DAY RESULT

Wilt u de uitslag op dezelfde dag ontvangen? Dat kan dus alleen als u voor 16:00 uur bent getest.

PCR staat voor Polymerase Chain Reaction en wordt over de hele wereld gebruikt en gezien als de meest betrouwbare test voor het coronavirus. Omdat we op al onze testlocaties de PCR-testen gebruiken, vindt u op deze pagina antwoord op de algemene vragen over de PCR-test. Voor meer uitgebreide informatie kunt u de website van het RIVM raadplegen.

Wat is de PCR-test?

De PCR-test is een coronatest waarbij een uitstrijk wordt genomen van de neus en keel met een wattenstaafje. Dit wordt vervolgens naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek. Als er genetisch materiaal aanwezig is in de uitstrijk dan wordt dat herkend door de PCR test. Dit komt omdat tijdens de test stukjes genetisch materiaal wordt vermenigvuldigd om het aan te kunnen tonen. Door deze methode kan er vroegtijdig een besmetting opgemerkt worden en is deze vorm van testen op corona zeer betrouwbaar.

Plan mijn test afspraak

Klik hieronder om uw coronatest in te plannen

Is de PCR-test betrouwbaar?

Vergeleken met alle andere testen is de PCR-test het meest betrouwbaar. Dit komt door de hoge testgevoeligheid die het heeft. Zoals we hierboven omschrijven kan de PCR-test het coronavirus zeer snel opmerken waar het de hoge betrouwbaarheid aan te danken heeft.

Tijdens de test wordt er eerst een stukje genetisch materiaal gekopieerd. Dit specifieke stukje “virus” wordt door middel van de PCR-test herkent waardoor het alleen op dit type virus positief test. Hierdoor kan er uit een PCR-test geen positieve uitslag komen wanneer je bijvoorbeeld griep hebt of verkouden bent.

Is de PCR-test gratis?

Je kan via de GGD een gratis PCR-test doen. Echter zijn de wachttijden hier vaak erg lang en duurt het ook veel langer voor je een uitslag hebt. De uitslag van een PCR-test via the Coronalab ontvang je altijd binnen 24 uur. Daarnaast bieden we ook de mogelijkheid voor testuitslagen op dezelfde dag.

Heb ik de PCR-test nodig voor op vakantie?

Wanneer u gaat reizen kan er gevraagd worden om een negatieve testuitslag, ook wanneer u gevaccineerd en/of geboosterd bent. Bereidt u daarom goed voor en zorg dat u een negatieve testuitslag op zak heeft inclusief geldig reiscertificaat.

Hoelang is de PCR-test geldig?

Dit verschilt per land of zelfs per regio in een land. Over het algemeen gelden negatieve testuitslagen van de PCR-test 72 uur. Controleer de maatregelen voor u vertrekt goed en zorg dat u voorbereid op pad gaat.

Waar kan ik de uitslag vinden van mijn PCR-test?

U ontvangt na uw PCR-test automatisch bericht op de door u opgegeven contactgegevens. Hierin staat een link die u naar een beveiligde online omgeving stuurt waar u uw uitslag kunt bekijken. Vanaf hier kunt u de testuitslag ook downloaden naar de CoronaCheck app.

Wat is het verschil tussen de PCR-test en de sneltest?

In de manier van afname zit geen verschil. Bij beide testen wordt een uitstrijk genomen uit de neus en keel waar vervolgens de test mee gedaan wordt. Tijdens PCR-test wordt er doormiddel van genetische kopieën getest op de aanwezigheid van het virus. Bij de antigeen sneltest wordt er gecontroleerd op de aanwezigheid van specifieke eiwitten. Om die genetische kopieën te maken moet er in een laboratorium getest worden. Hierdoor duurt het langer voordat u de uitslag van de PCR-test ontvangt. Voor de sneltest is dit niet het geval.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak in plannen?

Voor vragen of opmerkingen over onze dienstverlening of een van onze locaties. Kunt u contact opnemen via +31 85 001 3812 (bereikbaar van 07:00 tot 21:00) of via ons e-mailadres: [email protected].